Çocuk ve Ergenle Psikolojik Danışma
Büyüme ve gelişim esnasında bireyler aynı zamanda psikolojik ve sosyolojik yönden de gelişmektedirler. Beyin gelişimine paralel olarak çocukluktan yetişkinliğe geçişte önemli ve kritik duraklar vardır. Bu duraklarda çocuklar bazı psikolojik problemler yaşayabilir ve gelişim dönemlerinde yaşına uygun davranmayabilirler. Bu yaşına uygun davranmama durumu aslında “Bir problemim var ve bunu çözemiyorum.” temalı ebeveynlerine ve güvendiği büyüklere yapılan bir yardım çağrısıdır. Bu çağrıyı duymak yetişkinlikte farklı problemlerle karşılaşılmaması için elzemdir.
Çocuk ve ergen danışmanlığında oyun terapisi ve çocuklara yönelik görüşme teknikleri ve aletleriyle çocuğun ve ergenin gelişim dönemine uygun davranıp davranmadığı, eğer davranmıyorsa bu anormal davranışların temeline inip bu noktada çözüm sağlamayı amaçlar.
Yetişkinlerin gerçek yaşam olarak algıladıkları dünya çocuklar için oyundur. Bu nedenle oyun terapisi kullanılarak çocuğun problemlerini projektif yöntemle analiz edip sorunla ilişkili olayın çözümlenmesini içermektedir. Bu çözümlemeler bizi gelişime uygun davranışlara götürecek olan çocuğu olduğu gibi kabullenen ve onun bize güvenmesini sağlayan bir yoldur. Hedef olan ve gelişime uygun olan davranış bu yolla ulaşılabilir hale gelir.
Çocuk ve Ergen Danışmanlığında Önemli Hedefler
– Çocuk ve ergenlerin rahatlayabileceği alanlar yaratılır.
– Bu dünyada yalnız olmadığı, onu anlayan birilerinin çevresinde olan varlığına yönelik güven hissi pekiştirilir.
– Oyun terapisi ve diğer tekniklerle onu anlamaya yönelik bir yol oluşturulur.
– Çocuğun ve ergenin kendisinin olduğu gibi kabul edileceğine olan inancı arttıkça bastırılan ve içsel sıkıntı yaşatan duygular daha kolay açığa çıkar.
– Duygularını bastırmadığı bir ortam varlığı iletişim konusunda daha pozitif adımlara teşvik eder.