Günlük hayatta kaygı ve endişe duyguları normal midir ?
Gündelik yaşamımızda birçok olay ve uyarıcı ile karşılaşırız. Bu gibi durumlarda çeşitli duygular yaşayabileceğimiz gibi kaygı ve endişe duygularını da hissedebiliriz. Bu duygular olaylara ilişkin uygun tepki vermemiz konusunda bizi motive eder. Ortalama kaygı düzeyinin motivasyon ve sınavlarda başarı getirdiği aynı zamanda hızlı tepki geliştirmemize de yardımcı olduğu bulgulanmıştır. Hayati durumlarda vücudumuz tarafından verilen tepkinin hızlanmasına yardımcı olarak önemli faaliyetleri gerçekleştirmemize yardımcı olur. Örneğin arabanın direksiyonunu hızlıca çevirmeniz gereken bir durumla karşı karşıya geldiğinizde bu duygular normalden daha atak tepkiler geliştirmenize yardımcı olur.
Kaygı ve endişe ne zaman anormal bir durum haline gelir ?
Kaygı ve endişenin normal düzeyden yüksek olması ve gündelik hayatı olumsuz şekilde etkilemesi durumunda artık anormal olduğu söylenebilir. Olaylar karşısında normalden daha yüksek tepkiler veriyorsak ve bunların altında kaygı ve endişenin yüksek olması yatıyorsa artık hayatımızın kalitesi eskisi gibi olmaz. Bu durumdan dolayı yakınmalar başlar, kişiler bunu sadece psikolojik sağlığında değil fiziksel sağlık belirtilerinde de hissedebilirler. Bu belirtilerden bazıları şu şekildedir.
- Ellerin terlemesi
- Kalbin rahatsız edecek düzeyde hızlı çarpması
- Sakinleşmenin normalden uzun sürmesi
- Gece uykularının düzensiz olması
- Kolayca irkilme, gerginlik ve kas ağrıları
- Sıcak basması
- Mide bulantısı
gibi fiziksel belirtilerle kendisini gösterir. Çok uzun bir süre bu belirtilerle birlikteyseniz aynı zamanda vücudun doğal savunma mekanizması bağışıklık sistemi de zarar görmüş olabilir. Başka bir çalışmada bu tarz olumsuz ve yorucu duyguların uzun süreli devam etmesi artık fonksiyonel olmaktan çıkmakta ve vücudun bağışıklık sisteminde rol oynayan lenfosit hücrelerinin azalmasına yol açtığı belirtilmiştir.
Neden kaygı ve endişe duyarız ?
Gündelik olarak mesleki yaşantı, para, aile konuları ve çocuklar gibi farklı konular karşısında kontrol edemeyeceğimizi hissettiğimiz ve hızlı davranmamız gereken durumlar karşısında bu duyguları fazla hissedebiliriz. Üzerinde kontrol sahibi olamadığımız konularda uzun süreli olarak bu duyguları üzerimizde taşımamız ve yoğunluklarının artması psikolojik sağlığımız üzerinde bozucu etki yapabilir.
Kaygı ve endişemizi gerektiği yerlerde kullanmayı öğrenebilir miyiz ?
Duygular belirli durumların yorumlanması ve bu yorumlar karşısında vereceğimiz tepkileri regüle eden yardımcılar olarak karşımıza çıkarlar. Tepkileri regüle etmek bizim gündelik yaşantımızında fonksiyonel olmasını sağlar. Olumlu duygular kadar olumsuz duyguların da çeşitli fonksiyonel durumları söz konusudur ancak gerekli yerlerde kullanıldığında. Bu becerileri öğrenebilmek ve kendi üzerinizde çalışabilmek için bir uzmana ihtiyaç duyabilirsiniz.