Goncagül Kemancı

Narsist Partnerle Dans

Narsist partnerle dans

Narsist Partnerle Dans

Narsisizm erken yaşantılarımız yani bebeklik ve çocukluk dönemlerimizde kullandığımız bir gelişim dönemi olarak psikolojide yerini bulmuştur. Zamanla çocuğun narsisizminin azalması ve daha kolektif bir biçimde düşünmesi beklenir. Bu hem narsisizmin sağlıklı bir düzeye indirgenmesi hem de kişinin sosyal çevresiyle ilişkisinin besleyiciliği açısından gereklidir.

Narsisizm düzeyi patolojik seviyede kalması anneyle olan ilişkideki problemlere ve yetişkinlik yaşantısında bunu takip eden birçok durumun da sonucu olarak görülebilir. Kişinin anneyle ilişkisinde olan problemi (erken çocukluk travması) kendisine ve çevresine bakış açısını da zararlı şekilde etkiler.

Kişinin duygusal ve sosyal dünyası sağlıklı bir insanınkine bakılınca çok daha farklı şekildedir. Duygusal dünyası ıssız bir çölü andırır. Kendisinin yoğun değersizlik ve utanç duyguları dışarıyla ilişkilerine de yansır. Buna karşı bir savunma mekanizması kurmak zorundadır. Aksi halde bununla baş edemez.

Kendisi dışında kalan ötekileri nasıl etkileyecektir ? Bu durum 3 adımda gerçekleşir:

Narsistin Fethetmesi

Kendisine değer biçebilmesi başkaları yoluyla gerçekleşir. Herkes sürekli ona iltifat etsin ve sevsin ister. Sosyal çevresindeki dikkati vücuduna dikkat etmesi, pahalı ve kaliteli kıyafetleri özellikle seçmesi, Sosyal çevresinde onu yukarı taşıyabilecek ve insanların değer verdiği ne varsa kuşanmasıyla gerçekleşir bu romantik ve arkadaşlık ilişkileri için bir maskedir. Yüzeysel bir şekilde cazibe ve zevk merkezidir, derinlikli ilişki kuramaz ve fakat diğerlerinin gözünde iyi bir imaj oluşturur. Romantik ilişkilerinde partnerlerine çok anlayışlı, her adımda uyumlu, tüm isteklere cevap verebilen ideal bir kadın/erkek imajı verir.

Arkadaşlarından sonra romantik ilişkilerinde fethetme dönemi evlilik ve partnerinin gözünde istediği değeri, arzuyu elde ettikten sonra istila dönemi başlar.

Narsistin İstilası

Yüzeysel ilişki derinleşmeye başlar. Narsist evlenir ve bir anda değişir, partneri buna başlarda anlam veremez hatta suçu kendisinde arar. Mükemmel olan o kadın/adam nereye gitmiştir. Kesin kendisi narsisti üzmüş ve onun suçlamalarını hak etmiştir. Yoksa harika olan bu kadın/adam birden bire ne olmuştur da değişmiştir. Narsist dengeli ve kusursuzdur. Bütün suç kendisinde ve davranışlarındadır, kendisini bir an önce düzeltmelidir ve narsist eşi mutlu etmelidir.

Narsistin eşi tam da onun istediği kalıba sığmaya çalışır. Çalışmasını istemez, bunu da iyi bir şekilde gerekçelendirir.

“Çocuğumuz var ona bakmalısın. Onun iyi bir eğitim almasını istiyorum.”

Eşinin giydiği kıyafetleri ona yakıştırmaz.

“Ne kadar zevksizsin, ben kadın olsam daha iyisini yapardım.”

Davranışlarını tasvip etmez.

“Arkadaşlarımın yanında beni utandırıyorsun, bu soruyu nasıl bana arkadaşlarımın içinde sorarsın.”

Partnerin sosyal çevresi özellikle yakın arkadaşları narsist için bir tehdittir.

“Bu arkadaşınla görüşmeni istemiyorum. Bence hakkında iyi şeyler düşünmüyor.”

Birçok farklı alanda partnerini yalnızlaştırır ve narsistin partnerinin tek gücü eşi üzerinde olan gücüdür bunu kaybetmemek adına her şeyi yapar. Bunları yaparken merkezde hep narsist partner vardır. Bir şekilde ona yaranmaya çalışır ancak narsist tarafından hiçbir şey yeterli gelmez. Bir adım geriye çekilse neden iki adım geriye çekilmediği eleştirisi partnere getirilir. Partner kendi içerisinde depresif bir durum çizmeye başlar. Yeteneklerini ve gücünü sorgular hale gelir. İşte bununla birlikte yıkım süreci başlamış olur.

Narsistin Yıkımı

Narsist her tartışmada haklıdır. Bir türlü geri adım atmaz. Her ilişkide bunu beyan eder. Tamamen hatalı olduğu bir konuda bile partner bir şekilde o tartışmayı kazanamaz, haklı görülmez ve manipüleye uğrar. Depresif semptomlar da derinleşmiştir. Bazen bu kadar yıkıma uğrayan partner açısından gerçeklik bile sorgulanması gereken bir alan haline gelir ve psikoz durumu yaşanmaya başlar.

Bütün bunlar partnerin narsistin bir gün yaptıklarını anlayacağı ve pişman olacağı ihtimali üzerine kurulur ancak narsisizm şeması hata kaldırmaz ve hatalarla yüzleşme konusunda en ufak bir cesaret göstermez. Dolayısıyla narsistin partnerinin bu beklentileri suya düşer. Partnerin yaşadığı psikolojik problemler artmaya başlar sadece depresyon değil diğer psikolojik problemleri ve rahatsızlıklar bu durumu eşlik edebilir.

Kişi bu durumda kendi hasar almamış içsel kaynaklarını kullanmaya çalışır. Artık durumun farkındadır ve sorgulama aşamasına geçmiştir. Buradan çıkış yolu oldukça zor olabilir. Her alanda kısıtlanan partnerin kendi sınırlarını çizme ve kendine sahip çıkabilme becerileri de azalmıştır. Böyle durumlar için psikolojik yardım almak son derece faydalıdır. Farkındalık aynı zamanda kabullenmeyi de getirir. Narsistin bir gün anlayacağı ve pişman olacağı ihtimali yavaş yavaş partner için zaman içerisinde silinmektedir.

Böyle bir durum içerisinde iseniz yardım almaktan çekinmeyin.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir