Goncagül Kemancı

Ruminasyon (Zihinsel Geviş Getirme)

ruminasyon (zihinsel geviş getirme)
Ruminasyon (Zihinsel Geviş Getirme)

-Sürekli düşünmekten kendimi alamıyorum.

-Bu düşünceler zihnimden hiç gitmeyeceklermiş gibi

-Bir gün daha bitti ve ben hala düşünüyorum.

-Takılı kaldıkça daha da kötü hissediyorum.

-Bir sürü işim varken hiçbirini yapamıyorum.

Peki bunun sebebi nedir ?

Bazen kendimizi düşüncelerimize kapılmış bir vaziyette bulabiliriz. Bütün bi gün geçmiş ve biz hiçbir şey yapmamışızdır kaldı ki kaçmaya çalıştığımız düşünceden de ne kaçabilmişizdir ne de onu çözebilmiş..

Bu tür durumların süreklilik arz etmesi, düşündükçe daha çok olumsuz ihtimaller bulup onlara odaklanmanın bu olumsuz ihtimallerin zihinde gereğinden fazla yer kaplayıp kişiyi olumsuz duygudurumlara sürüklemesinin psikolojinin terminolojisinde karşılığı “Ruminasyondur” diğer bir adıyla “Zihinsel Geviş Getirme”.

Ruminasyonun hayatımızı devam ettirmemizi engellemesi ve işlevselliğinizi kısıtlayıcı boyutlara ulaşması durumunda profesyonellerden yardım istemekten çekinmeyin. Bunun dışında engelleyici ve koruyucu birkaç faktörden bahsedeceğim.

-İlk olarak ruminasyon yaptığınız zamanların farkında olun.

-Yaptığınızı ilk fark ettiğiniz an düşünceden kaçmaya çalışmak yerine takıldığınız ve üzerine saatlerce düşündüğünüz durumları yazılı hale getirerek tanımlayın.(Belirli hale gelmesi daha çok hakimiyetinizi pekiştirir)

-Tanımladıktan sonra konularla ilgili duygularınızı düşünün akabinde sizi daha rahat bir duyguduruma getirecek olası çözüm yollarını bulmaya çalışın.

Kendinize özgü yolları bulmak zihninizin rahatlamasına yardımcı olur. Sürekli düşünüp varamadığınız noktaları daha belirgin hale getirir ve stres faktörünü azaltıcı etki yapar. Düşünce bir kez daha uğradığında çözüm yollarımız hazırdır. Bu da sürekli düşünmekten sizi uzak tutabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir