Goncagül Kemancı

Ayrılık Çocukla Nasıl Paylaşılmalı ?

Ayrılık Çocukla Nasıl Paylaşılmalı ?

Ayrılık Çocukla Nasıl Paylaşılmalı ? Çocuk Anne ve Babanın Ayrılmasını Nasıl Karşılar ?

Çocuklar Anne Babanın Ayrılmasını Nasıl Karşılar ? Ayrılır Süreci Nasıl Çocuğa Aktarılır ?

Ayrılık çocukla nasıl paylaşılmalı ? Çocuğun dışındaki dünyada bakım veren anne ve babanın evliliklerini sonlandırma girişimi kendileri açısından zenginleştirici veya istenmeyen bir nedenden kaynaklanıyor olabilir. Öncelikle evlilik anne ve babanın arasında olan ilişkinin boyutuyken çiftler daha sonrasında bu kararı sonlandırma girişiminde bulunabilirler. Peki çiftlerin çocukları bu durumu nasıl karşılarlar ? Daha iyi atlatabilmeleri için neler yapılabilir ? Ayrılık Çocukla Nasıl Paylaşılmalı ? Bu yazıda bu detayları bulacaksınız.

Çocuklar Anne Babanın Ayrılmasını Nasıl Karşılar ?

Ayrılık süreci kötü geçen çocuk küçük ise çocuğun gelişim dönemine göre farklı tepkiler bizi karşılar. Genellikle çocuklar ben merkezci bir yapıdan psikolojik anlamda daha kolektif düşünmeye doğru beyin gelişimine oranla bir süreç sergilerler. Çocuğun yaş seviyesi düştükçe yapılanları ve kendi çevresinde meydana gelen olayları kendisi ile alakalı olmasa bile kendisiyle ilgiliymiş gibi görme, aynı zamanda kötü yaşantıların dahi kendisi kaynaklı gerçekleştiğini düşünmeye odaklıdır. Çocuğun hangi gelişim döneminde olduğu da bu konuda çok etkilidir.

Bundan dolayı eğer ayrılığı çocukla konuşma süreci ebeveynler kaynaklı problemli geçerse çocuklarda belli başlı tepkiler görülebilir. Bunlar içe kapanma, daha önce zevk aldığı durumlardan zevk almama, iştahızlık veya tam tersi bir şekilde aşırı hareketli, öfkeli, yerinde duramama gibi özelliklerle karşımıza çıkabilir. Bu çocuğun ayrılığı kendi suçu görmesinden dolayı ortaya koyduğu tepkiler olarak algılamalıyız.

Ayrılık süreci nasıl çocuğa nasıl aktarılır ?

Çocuklar ben merkezci süreçten kolektif düşünmeye doğru beyin gelişimleri desteğiyle dünyayı anlamlandırması bize yaşam olaylarını çocukla paylaşmayı kolaylaştıran bir süreçtir.

Çocuğa ayrılık sürecini daha kolay atlatmasını sağlayacak olan bir diğer husus ben merkezciliğinin ona düşündürdüğü kendi suçu olması gerçeğinin nasıl üstesinden gelebiliriz sorusuna yanıt vermektir.

Bu kısımda konuşmanın belirli ana noktalarını belirlemek mümkün.

  • Çocukla ayrılık meselesinin anne ve baba arasında gerçekleştiği kendisi ile bir ilişkisinin olmadığı,
  • Kendisi ile alakalı bir durum olmadığı,
  • Bu durumun sonucunda kendisinin hiçbir değişiklik olmadan sevileceği ve bakılacağı,
  • Anne ve babalarının yine kendisine karşı aynı rollerde davranacağı

gibi meseleler özellikle konuşmanın ana hatlarını oluşturmalıdır. Çocuğun bu korkuları giderildiğinde ve uygulama konusunda da açıklanan kısımla aynı şeylerin uygulandığını gördüğünde rahatlayacaktır. Anne ve babanın ayrılık konuşmasını çocukla başarılır bir şekilde konuşması çocuğun dünya ile ilişkili kavramlarını da derinden etkiler. Uygulama eğer başarılı olursa çocuk dünyanın güvenli bir yer olduğu algısını pekiştirir ve potansiyelini olduğu gibi yansıtmaya devam eder.

Bu süreçte birçok çift kendi arasındaki sorunlardan dolayı böyle bir konuşma içerisine girişmeyebilir. Böyle durumlarda çift danışmanlığı veya çocuk ve ergen danışmanlığına başvurabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir