Goncagül Kemancı

Olgun İnsan

Olgun insan

OLGUN İNSAN

Olgun insan olarak nitelendirilen insanlar hepimize göre farklı farklı özelliklerde olabilirler. Kişiden kişiye değişen özelliklerdedirler ancak toplumdaki genel kanıya göre olgun insan olmak belirli yaşlarda kültürel olarak kabul edilmiş ve onaylanmış etkinlikleri yapmak gibi duruyor..

Acaba gerçekten de örneğin 20’li yaşlarda evlenmek ve iş bulmak 18 yaşında üniversite kazanmak gibi hayatın önemli anları bizim “olgun” olarak nitelenmemize yetebilecek mi ? Gelin hep birlikte inceleyelim.

Öncelikle “olgun insan” nitelememiz fiziksel özellikler ve yaşlardan değil tamamen psikolojik gelişim ve yaşama karşı oluşturulan vizyon ve bakıştan esinlenmektedir. Nitekim olgun insanın olaylarla baş edebilme kapasitesi ve çözüm yolları sunma arayışı fiziksel olgunluğundan ziyade yaşama karşı gayet yeterlidir ve belirli birtakım özellikleri vardır.

Olgun insanın sahip olduğu özellikler
İçsel dengesini sağlayabilmek

Olgun kişiler karşılaştıkları olaylar karşısındaki duygulanmalarını kontrol altında tutabilirler. Burada söz ettiğimiz bastırmaktan ziyade tepkilerini uygun bir şekilde dile getirmekten bahsediyoruz. Örneğin olgun kişi öfkelendiğinde bunu fiziksel veya psikolojik şiddete dönüştürmekten ziyade açık bir şekilde hoşlanmadığı durumları dile getiren ve bu durumlardan dolayı da tepkisini duruma uygun bir biçimde dile getiren kişidir.

Yaptıklarımızın nedenlerini ve sonuçlarını kabul edebilmek, sorumluluk almak

Olgun kişiler içinde bulundukları durumların yaratacağı sorumlulukları sonuçlar kötü olsa da alan kişilerdir. Bazı insanlar gününün kötü geçmesini merkürün geri hareket etmesi olarak yorumlayabilirler ancak olgun insanlar başlarına kötü bir durum geldiğinde bunun sorumluluğunu üzerine alır. Düzeltebilmenin yollarını ararlar.

Kendini olduğu gibi kabul etmek

Hepimizin belirli bizi birbirimizden ayıran çeşitli özellikleri vardır. Kendini olduğu gibi kabul edebilmek hem zayıf hem de güçlü taraflarla insanın kendisini kabul etmesi ve zayıf gördüğü tarafları saklamaya çalışmamasıdır. Olgun kişilerin kendilik algıları gerçekte kim olduklarıyla tutarlıdır.

Kendisinin dışında başkalarının farkında olmak

Hayata başlarken öncelikli olarak benmerkezci bir yörüngeden dünyaya bakarız. En önemli kişi bizizdir ve en önemli ihtiyaç yine bizimkilerdir ancak kişi psikolojik açıdan olgunlaştıkça kolektif düşünebilmeye başlar. Başkalarının da haklarının olduğuna ve bunların da en az kendisininki kadar önemli olduğunu kavrar ve bunları da kendi hakları ve ihtiyaçları gibi korur.

Esneklik ve çözüm odaklılık

Bazı insanlar fazlasıyla plan odaklıdırlar. Bütün adımlar yerine eksiksiz bir şekilde getirilsin isterler ancak adım adım ilerlerken bazı şeyler ters gidebilir. Tam da böyle anlarda duygu dengesini stabilize edebilen ve farklı çözümler aramaya girişen birini görebilirsiniz. İşte bu kişi olgun insanın bir özelliğini taşıyor demektir. Esneklik ve çözüm odaklı olabilmek yaşamla baş edebilme yöntemlerinden biridir. Deneyimsel olarak bu kişiler olgundurlar.

İnsanları oldukları gibi kabul edebilirler

Bu kişiler dünyada çok farklı insanların da olabileceğini ve herkesin mutlu olma şeklinin farklı olabildiğini anlayan insanlardır. Dünyada sadece kendi bakış açısının olmadığının farkındadır. Diğerlerinin değerlerine karşı da saygılıdırlar.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir